Normal_smo-daisy

Via de GGZ heeft SMO extra woonplekken gehuurd in de Baroniehof die in gebruik zijn genomen als tijdelijke opvang voor acht van onze bewoners tijdens de nieuwbouw van Huize d’n Herd. Deze acht bewoners zijn in overleg geselecteerd en wat ouder. De Baroniehof is een mooie rustige plek met een gezamenlijke huiskamer wat bijdraagt aan het welzijn van deze groep. Ook kunnen we met deze extra plekken onze wachtlijst al wat terugdringen.

 

Door Daisy Lucassen

Inmiddels is het alweer zo’n drie maanden geleden dat acht van onze mensen hun intrek genomen hebben in hun nieuwe kamer aan de Baroniehof te Helmond.
Op een mooie ochtend in december stond ik nog in een lege ruimte, om ’s middags terug te komen in een volledig ingerichte bungalow. Aan de lange eettafel zaten vier van de bewoners nog een beetje onwennig om zich heen te kijken. Ze waren benieuwd naar hoe het zou zijn om daar te wonen. Eén bewoner wilde al vrij snel de omgeving gaan verkennen, waar zijn winkels, hoe zit het met openbaar vervoer, etc. Ontzettend leuk al die verschillende reacties.

Theepraatje over woonwensen

Onlangs ben ik opnieuw op de thee gegaan om te kijken hoe het nu met ze gaat en wat hun woonwensen voor de toekomst zijn.
Als ik aanbel komt Mieke van de begeleiding open doen, het is over het algemeen erg rustig in huis vertelt zij maar omdat het carnavalsvakantie is heb ik geluk en zijn er toch een drietal bewoners in huis. Enige tijd later komt de rest ook een voor een thuis. Onder het genot van een bakkie (thee) vraag ik hen hoe het wonen daar bevalt en of ze nog iets missen.
Ze vinden het eigenlijk allemaal wel prettig wonen daar, de ene zou straks wel terug willen naar de nieuwe d’n Herd en de ander wil liever op die manier blijven wonen. Het verschilt.

Het zet ons aan het denken

Voordelen van het daar wonen zijn volgens de bewoners de fijne wandelroutes in de buurt, minder mensen in huis, de combinatie van rustig wonen en toch winkels in de buurt en ondanks dat er 24 uurs toezicht is voelt het iets zelfstandiger. Als ik vraag wat ze nog missen dan hoor ik dat een scrabble spel erg gemist wordt en een bewoner die de bibliotheek uit het centrum mist. Alleen al daarvoor wil hij straks terug.
Als ik vraag of ze nu al liever bij 5701 hadden willen wonen is de mening in zijn algemeenheid dat ze daar de algemene ruimte en de sfeer van de oude d’n Herd missen. Staat genoteerd, daar moeten we dus echt weer voor gaan zorgen straks!

Dit zet ons wel aan het denken, ook onze ouderen zullen steeds langer bij ons blijven wonen. Hebben zij niet meer behoefte aan wat kleinschaliger dan? Nu kunnen alle mensen die bij ons wonen enkel kiezen uit groot of straks nog groter. Moeten we niet zorgen dat ook zij kunnen kiezen uit klein of groot? En willen we dat dan nog in Helmond of zou het juist mooi zijn als we ook iets in een dorp kunnen bieden?

Ondertussen werd mijn vraag m.b.t. kleinschaliger/rustiger aanbod beantwoord door een oudere bewoner van 5701 die donderdag totaal leek te ontsporen vanwege de drukte en het rumoer in het pand. Maandag ga ik hem bezoeken en we hebben hem van harte uitgenodigd om bij de Baroniehof op de koffie/thee te gaan om te kijken of dat beter past.

Laten we niet vergeten dat ook onze mensen woonwensen hebben en daarnaar luisteren.
Tips en suggesties hoor ik graag!


Groet, Daisy

 

PS geen zorgen, het scrabble spel wordt/is geregeld