Normal_nietjouwschuldlogo

Floris Nijdeken werd op school gepest. Hij was onzeker, groot en zacht, en valt op jongens. In deze aflevering vertelt Floris dat hij op jonge leeftijd al merkte dat hij er als jongen niet helemaal bij hoorde. Hannah Mars, projectcoördinator bij Emancipator, verklaart dit probleem dat Floris bespreekt. Hen legt uit hoe het veranderen van maatschappelijke normen rondom mannelijkheid kan helpen bij het verminderen van geweld dat gedaan wordt door jongens en waarvan jongens slachtoffer zijn.  

Door Act4Respect

Wanneer ben je een echte 'man'? Waarom weten we zo weinig over mannelijke slachtoffers? En wat kan je als professional doen om traditionele normen over mannelijkheid uit te dagen ter preventie van gendergerelateerd geweld? 

‘niet jouw schuld’

‘niet jouw schuld’: een podcast gemaakt door Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit. Speciaal voor professionals uit de velden zorg, onderwijs en veiligheid & justitie!

Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting?
Beluister hier de podcast via Spotify!
Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

"Het heeft jaren geduurd voordat ik uitzocht wat ik écht leuk vond en wat ik alleen deed voor de sociale norm. Ik deed alsof ik interesse had in dingen zoals gamen omdat ik daardoor kon connecten met de jongens om me heen." - Floris Nijdeken

''Het is goed voor iedereen om de huidige mannelijkheidsnormen te slopen. Voor mannen zelf is dat hokje ontzettend beperkend, omdat ze maar de helft van al hun menselijke eigenschappen mogen laten zien.'' - Hannah Mars

Sinds 26 april elke week een aflevering!

In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij in de dagelijkse praktijk bepaalde onderwerpen aanpakken aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. De thema's partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag wordt er een nieuwe aflevering gelaunched!

Teamtool: in gesprek gaan met je collega's

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega's en organisatie te versterken op deze specifieke thema's van gendergerelateerd geweld.

Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer staat op www.act4respect.nl.

Nieuwsgierig geworden? De aflevering partnergeweld van de podcast ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts!

Door: Nationale Onderwijsgids / Act4Respect