Roep om strafrechtelijk onderzoek euthanasie; OM ziet geen aanleiding

Het Openbaar Ministerie (OM) is door een groep psychiaters verzocht om strafrechtelijk onderzoek te doen naar de euthanasie van een 17-jarig meisje dat uitzichtloos psychisch leed. Hoewel de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie geen kritiek heeft op het verloop ervan, hebben de psychiaters hier wel hun twijfels bij. Ze willen dat collega Menno Oosterhoff en haar ouders worden onderzocht. Het OM laat weten geen aanleiding hiervoor te zien. Dit melden LINDA. en Trouw. 

Volgens de groep psychiaters is de 17-jarige Milou in haar keuze beïnvloed door haar ouders en psychiater. Ze was de eerste minderjarige die euthanasie kreeg op grond van uitzichtloos psychisch lijden. “Ze was op,  behandel-moe en therapieresistent”, zei haar moeder in november – een maand na haar overlijden. Volgens euthanasieverlenend psychiater Oosterhoff heeft hij vooraf met zijn collega’s gesproken over de situatie van het meisje en heeft hij het met experts gehad over depressie bij jonge mensen en hun prognose. “Alles is keurig volgens de wet gegaan.”

Onzorgvuldig handelen

Tot dat oordeel is de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. En het OM kan alleen strafrechtelijk onderzoek doen als de RTE van mening is dat er onzorgvuldig gehandeld is bij de uitvoering van euthanasie. Feiten en omstandigheden moeten aanleiding zijn om iemand van een strafbaar feit te verdenken. Maar er zijn geen verdenkingen van een misdrijf.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky