Taakstraf voor arts die valse coronabewijzen probeerde te regelen

Een 53-jarige arts uit Utrecht heeft een taakstraf van 50 uur opgelegd gekregen voor pogingen tot regelen van valse coronavaccinatiebewijzen via een tussenpersoon. De politie komt de verdachte op het spoor bij inbeslagname van een telefoon van een 29-jarige man waarop chats tussen hem en de arts worden gevonden waaruit blijkt dat hij voor iemand op zoek is naar een vals vaccinatiebewijs. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De arts heeft hiermee geprobeerd iemand tot valsheid in geschrifte, ofwel fraude, te bewegen. De tussenpersoon kreeg een hoog bedrag overgemaakt van de arts, maar het vaccinatiebewijs werd nooit geleverd.

Ontwrichtende werking

Omdat de maatschappij er groot belang bij heeft om te kunnen vertrouwen op de echtheid van vaccinatiebewijzen en PCR-testen, hebben strafbare feiten zoals de arts die heeft gepleegd een ontwrichtende werking. De gedragingen van de man zijn volgens het OM extra kwalijk omdat hij arts is, en dat juist van zijn beroepsgroep wordt verwacht dat deze belang hecht aan echt- en juistheid van dit soort bewijzen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky