Logo_maxima

Op dinsdagmiddag 5 september heeft Mentaal Gezond Groningen bezoek gehad van een bijzondere gast: Koningin Máxima. De koningin kreeg een toelichting op het programma en de doelen van Mentaal Gezond Groningen. Ook was ze bij een training voor docenten om signalen van somberheid bij hun leerlingen te herkennen en te bespreken.

Mentaal Gezond Groningen is een platform dat zich inzet om mentale klachten in de provincie te voorkomen, onder andere door verschillende initiatieven met elkaar te verbinden. Dit platform is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met partners zoals UMCG, Accare en Gemeente Groningen. 

1 op 3 jongeren worstelt met mentale klachten

In de provincie Groningen worstelt bijna één op de drie jongeren met mentale klachten. Onder andere de last van aardbevingsschade en armoede drukt zwaar op hun psychische welzijn. Hierdoor is er toenemende vraag naar gespecialiseerde zorg. Initiatiefnemers Robert Schoevers en Frederike Jörg van het UMCG, hebben met behulp van een Nationaal Programma Groningen-subsidie in 2022 het platform Mentaal Gezond Groningen opgezet. Jörg legt uit: “We verbinden projecten die zich richten op het voorkomen van mentale klachten. Zo brengen we regionale projecten in kaart, meten we hun effectiviteit via wetenschappelijk onderzoek en schalen we de succesvolle initiatieven op voor een bredere impact. Zo werken we samen aan een mentaal gezonder Groningen.”

Doel: over 10 jaar 10% minder mensen GGZ-hulp nodig

Mentaal Gezond Groningen heeft een duidelijke missie: ze willen ervoor zorgen dat over 10 jaar 10% minder mensen gebruik hoeven te maken van de GGZ. Hierbij ziet Mentaal Gezond Groningen het bundelen van krachten en inzetten op preventie als een belangrijk richtpunt. Het recente koninklijke bezoek aan Mentaal Gezond Groningen benadrukt de urgentie en het serieuze karakter van dit onderwerp. 

Samenwerken om preventie te realiseren

Mentaal Gezond Groningen werkt samen met diverse UMCG-afdelingen. Jörg: ‘We gebruiken bijvoorbeeld populatiedata vanuit LifeLines om patronen vroegtijdig te identificeren’. En Mentaal Gezond Groningen zet ook nieuwe samenwerkingen op. Jörg spreekt binnenkort met de afdeling sociale kindergeneeskunde over het vroegtijdig opsporen van problemen. Jörg zegt: “Er zit bij kinderen vaak meer problematiek achter het bezoek aan het UMCG. Door met de preventieve bril naar kinderen te kijken, kunnen wellicht problemen vroegtijdig worden opgespoord. Dit kan dan uiteindelijk leiden tot minder GGZ opnames. En dat is precies waar wij als Mentaal Gezond Groningen voor staan.”  

 

Lees verder